Strange "Poof" sound on system shut off after Speaker Cable upgrade.

Discussion in 'Accessories, Cables, and Remotes' started by David K., Jun 3, 2004.

  1. David K.

    David K. Second Unit

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    260
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    my set up features mirage omni speakers and a HK avr 225 50w x 5

    this last week ive been using some large gauge ebay cables, they are about 10-11 gauge terminated with gold bananas, prior to that i had acoustic research 16 awg bare wire. but i now have a strange occurance. when i shut off the system i hear a "Poof" sound, as if tightly enclosed air was pushed out very quickly, kinda like a low frequency pop.

    i never had this sound when i used the 16 awg cables, is this from bad cable design? or could these cables be too large for my HK? i noticed a volume increase, with these cables too. what is that sound? should i be concered? maybe its my surge protector? im using a crappy old belking one right now.
     
  2. Cornelius

    Cornelius Stunt Coordinator

    Joined:
    Feb 24, 2004
    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I would look for something besides the speaker wires. If you wanted to, you could hook your old ones up just to be sure.

    CJ
     
  3. Justin_D

    Justin_D Stunt Coordinator

    Joined:
    Dec 27, 2003
    Messages:
    217
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Just to clarify, is it like the sound you get when you plug in a y-adapter to a portable CD player while the reciever is on?
     
  4. Jason_A

    Jason_A Stunt Coordinator

    Joined:
    Jun 25, 2001
    Messages:
    94
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Is it your sub turning off?
     

Share This Page