Help!! My DVDs only play in Pro Logic 2 mode and not 5.1 digital - any ideas?

Discussion in 'AV Receivers' started by chris house, Aug 19, 2004.

  1. chris house

    chris house Auditioning

    Joined:
    Aug 18, 2004
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Got a new Panasonic SA-XR15 receiver.

    No matter what movie I play (and they all say 5.1 dolby digital on the back of the box) they all play in Dolby Pro Logic II mode.

    There's a Dolby Pro Logic 2 button on the remote which i've obviously pressed numerous times and also i've tried a hard reset.

    any ideas??
     
  2. Charlie C

    Charlie C Stunt Coordinator

    Joined:
    Jun 25, 2004
    Messages:
    237
    Likes Received:
    0
    how are you hooked up from dvd player to receiver?
     
  3. chris house

    chris house Auditioning

    Joined:
    Aug 18, 2004
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    thanks for replying.

    connected by optical lead (ps2 is the dvd player)
     
  4. Charlie C

    Charlie C Stunt Coordinator

    Joined:
    Jun 25, 2004
    Messages:
    237
    Likes Received:
    0
    you may have to go to your options screen within the ps2 [at startup with no disc in it] to tell the ps2 that it should send a different signal.
    also make sure you choose 5.1 from the dvd menu, which im sure you do.
    or you could spend $40-$50 on an inexpensive dvd player and your worries will be over with.
     
  5. chris house

    chris house Auditioning

    Joined:
    Aug 18, 2004
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    all of the movies i've got have not got an audio select (to select 5.1) - although they all state on the back that they are in dolby digital.
     
  6. Charlie C

    Charlie C Stunt Coordinator

    Joined:
    Jun 25, 2004
    Messages:
    237
    Likes Received:
    0
    dolby digital can stil mean mono.

    if your movies are not 'standard' movies, go rent star wars phantom menace or something to double check.

    I purchase many concert dvd's and they said dolby digital, but were only in stereo. for it to be 5.1 it must say 5.1
     
  7. chris house

    chris house Auditioning

    Joined:
    Aug 18, 2004
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    for instance, i've tried Cradle To The Grave which states on the back, with a diagram that it is 5.1. there are no other choices or menus which allow you to select the soundtrack within the dvd menu on the films

    does the PS2 have to be told to output dolby digital??
     
  8. Charlie C

    Charlie C Stunt Coordinator

    Joined:
    Jun 25, 2004
    Messages:
    237
    Likes Received:
    0
    "does the PS2 have to be told to output dolby digital?? "
    dont know but have you tried to go into you ps2's setup menu?
     
  9. chris house

    chris house Auditioning

    Joined:
    Aug 18, 2004
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    yes. although i believe i've actually got to go to the sound settings whilst the movie is playing
     
  10. Allen_N

    Allen_N Stunt Coordinator

    Joined:
    Jul 30, 2004
    Messages:
    72
    Likes Received:
    0
    Make sure you have it set to Doby Digital in the PS2 setup menu. I would say this is your problem.
     
  11. John Garcia

    John Garcia Executive Producer

    Joined:
    Jun 24, 1999
    Messages:
    11,571
    Likes Received:
    24
    Location:
    NorCal
    Real Name:
    John
    You have to set your digital audio options when a DVD is in the player, or some of the options are not available to you (in the PS2's setup menu, not the disc's).
     

Share This Page