Jump to content



Sign up for a free account to remove the pop-up ads

Signing up for an account is fast and free. As a member you can join in the conversation, enter contests and remove the pop-up ads that guests get. Click here to create your free account.

Photo

projector has a "scrolling" line in display????


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
5 replies to this topic

#1 of 6 OFFLINE   Jeff Holton

Jeff Holton

    Stunt Coordinator



  • 93 posts
  • Join Date: Jul 18 2002

Posted November 11 2002 - 04:51 AM

At times, my projector creates a "scrolling" line on the screen... a faint line that starts at the bottom of the screen, and slowly moves to the top... then starts over again at the bottom.

It doesn't do it all the time, just sometimes ( at least it is not noticable at certain times).

Does anyone have any ideas... is this a problem with the signal (I'm using S-video), is it a problem with the projector (Sanyo PLC-SW15)...

Any help would be appreciated.
"I would kill every person in this room for one drop of sweet beer."

- Homer S.

Pictures of my "Baby"

#2 of 6 OFFLINE   Allan Jayne

Allan Jayne

    Screenwriter



  • 2,406 posts
  • Join Date: Nov 01 1998

Posted November 11 2002 - 03:08 PM

This slowly moving line generally means there is some kind of interference.

Often unplugging and replugging cables improves the contact and eliminates the problem. Insufficient grounding sometimes result in the problem and can be improved by the cleaning action on the contacts done by unplugging and replugging.

If they fit the other way, try reversing power cord plugs in the outlets in different combinations.

Try moving cables behind the TV, including running power and speaker cables so they don[t come so close to video cables.

Turn off fluorescent lights and computers. You might find that a particular computer or appliance is causing this interference. Interference can travel either through the air or through power lines.

Try (for a few minutes at least) a shorter or a different video cable. Video cables can pick up interference right through their plastic cover from the air, lower grade cables can pick up more.

Video hints:
http://members.aol.c...ynejr/video.htm
.

#3 of 6 OFFLINE   Chris Moe

Chris Moe

    Screenwriter



  • 1,087 posts
  • Join Date: Jun 12 2002

Posted November 13 2002 - 08:58 AM

I had this same problem with my CRT projector. Turned out it was a ground loop. Pain to track down, but easy to fix.

#4 of 6 OFFLINE   Jeff Holton

Jeff Holton

    Stunt Coordinator



  • 93 posts
  • Join Date: Jul 18 2002

Posted November 13 2002 - 11:23 PM

Quote:
I had this same problem with my CRT projector. Turned out it was a ground loop. Pain to track down, but easy to fix.


You'll have to forgive my ignorance... I'm not sure what you mean by "ground loop", or how I would go about finding it and/or fixing it...

Is this something you could explain easily using this chat medium... or is it something fairly complicated that I could have an electrician look at?
"I would kill every person in this room for one drop of sweet beer."

- Homer S.

Pictures of my "Baby"

#5 of 6 OFFLINE   dave_brogli

dave_brogli

    Screenwriter



  • 1,022 posts
  • Join Date: Mar 30 2002

Posted November 14 2002 - 08:03 AM

Make sure its grounded correctly..... my directv cable wasnt correctly grounded.... and I was getting scrolling.....
as for the grounding loops ...look at this site
http://www.trinityso.../grounding.html

#6 of 6 OFFLINE   PaulG

PaulG

    Stunt Coordinator



  • 83 posts
  • Join Date: Mar 25 2001

Posted November 15 2002 - 04:46 AM

Ground loops will cause interference on every device you watch, not just the device causing the problem. Basically it is a potential difference between 2 grounds. This causes a small amount of 60Hz AC current traveling on the shield side of your interconnects and RF coax cables. It gets induced into the signal. You may be able to hear it in your speakers, I could on mine.
Cable TV is a common cause for ground loops. Disconnect the cable at a point where the cable is no longer connected to ANY device in the house, then check again for interference. TiVo will amplify the ground loop interference because of the way it encodes the video. The interference gets recorded onto it's HD. Don't use a prerecorded show to test.
I ended up replacing the ground clamps where the cable TV entered the house, and still had to put an isolation transformer on it at the entry point. I hope my experience with those pesky ground loops is of some help.
Lest we forget 9-11-01