-

Jump to content



Sign up for a free account!

Signing up for an account is fast and free. As a member you can join in the conversation, enter contests and you won't get the popup ads that guests get. Click here to create your free account.

Photo
- - - - -

Massive receiver prblems!


  • You cannot start a new topic
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 of 11 arcticcat91

arcticcat91

    Auditioning

  • 6 posts
  • Join Date: Feb 10 2013

Posted February 10 2013 - 03:33 AM

So I have a Harmon/Kardon HK3490 and it works just fine. However I just bought a new Samsung Tv PN51E450. I mostly just use my xbox to watch movies and play games and is hooked up to my Tv via HDMI. So I run a digital audio cable from Tv to receiver and got no sound. Then tried Xbox to receiver and same thing. I did my research and found that my receiver only plays 2.1 and will not convert 5.1 to 2.1 sound. So I bought myself a digital audio to analog audio converter that converts 5.1 to 2.1. Now I can't get any sound out of any of the normal inputs "vid 1, vid 2, vid 3, CD, TAPE. The only input I can use is the "main in" which is something to do with external amps or something. It would be fine except I cannot change the volume. It only plays LOUD. Not even if I turn the sound to -80 which I would assume mute it. I can't use the Tv volume to turn it down as it's going through "external speaker" and my receiver wont turn it down. I've tried going audio from Tv to receiver and not xbox to receiver and same issue. I am usually good at this stuff but its got me stumped. So my question is why am I not able to change my volume at all?

#2 of 11 schan1269

schan1269

    HTF Expert

  • 13,368 posts
  • Join Date: Jul 04 2012
  • Real Name:Sam
  • LocationChicago-ish/NW Indiana

Posted February 10 2013 - 04:11 AM

If you can't get audio from your inputs you haven't done your "source" set up correctly. Change all your sources to PCM2.0.

#3 of 11 arcticcat91

arcticcat91

    Auditioning

  • 6 posts
  • Join Date: Feb 10 2013

Posted February 10 2013 - 06:50 AM

I know that my Tv output is PCM but I'm not sure if my receiver is able to do that or maybe I just don't know how to do that.

#4 of 11 schan1269

schan1269

    HTF Expert

  • 13,368 posts
  • Join Date: Jul 04 2012
  • Real Name:Sam
  • LocationChicago-ish/NW Indiana

Posted February 10 2013 - 06:55 AM

Go in your Xbox, change the audio output(s) to 2.0.

#5 of 11 arcticcat91

arcticcat91

    Auditioning

  • 6 posts
  • Join Date: Feb 10 2013

Posted February 10 2013 - 08:47 AM

The only thing the Xbox did for the sound is that it helped with the delay. With it on Dolby Stereo there was a very very slight delay and the sound would go silent almost like it would shut off if there was a pause in the sound, sort of a clicking sound but with it on Dolby Digital 5.1 it made it sound smooth and didn't do that. Still not sure why I can't change the volume. I'm doing some reading and I think it may have something to do with using jumpers on the "main in". Thoughts?

#6 of 11 schan1269

schan1269

    HTF Expert

  • 13,368 posts
  • Join Date: Jul 04 2012
  • Real Name:Sam
  • LocationChicago-ish/NW Indiana

Posted February 10 2013 - 09:29 AM

Put the jumpers back. Setting your XBox for 2.0 pcm is the cure, period, simple.

#7 of 11 arcticcat91

arcticcat91

    Auditioning

  • 6 posts
  • Join Date: Feb 10 2013

Posted February 10 2013 - 10:45 AM

I'm not trying to sound like an idiot here but if you're sure then give me a step by step of exactly what you would do because I have tried every number of combinations and I still get no sound I am 100% sure that my receiver works.

#8 of 11 gene c

gene c

    Producer

  • 5,692 posts
  • Join Date: Aug 05 2003
  • Real Name:Gene
  • LocationBay area, Ca

Posted February 10 2013 - 11:44 AM

There are supposed to be jumper pins connected between the Pre-Outs and the Main In's. Have you removed the pins for some reason? These pins connect the processing section of the receiver to the amplifier section. No pins means no sound. If you can't find the pins then regular audio cables will work in a pinch.
"Everyday room": Panasonic 58" Plasma, Dish HD DVR, Pioneer Elite vsx-23, BDP-23 BR, dv58avi universal dvd player, Paradigm Studio 20 V1, CC-450, Dayton HSU-10 subwoofer.

"Movie/Music room": Toshiba 65" DLP, Dish HD receiver, Marantz 7005, CC-4003, BD-7006, Polk LSI25's-LSi7's-LSiC, 2 original Dayton 10" "Mighty-Mites" subwoofers. (subject to change without notice).
 
Also have  MB Quart Vera VS05 +.....too much to list. Help me.
 
 

 


#9 of 11 arcticcat91

arcticcat91

    Auditioning

  • 6 posts
  • Join Date: Feb 10 2013

Posted February 10 2013 - 12:26 PM

I have the pins. So you are saying connect the pins and then put in into whichever input I want and there should be sound. I'll try it out and see what happens.

#10 of 11 arcticcat91

arcticcat91

    Auditioning

  • 6 posts
  • Join Date: Feb 10 2013

Posted February 10 2013 - 12:28 PM

I got it!!!! Thanks gene C. You have saved me hours and hours of turning over in my sleep!

#11 of 11 gene c

gene c

    Producer

  • 5,692 posts
  • Join Date: Aug 05 2003
  • Real Name:Gene
  • LocationBay area, Ca

Posted February 10 2013 - 12:35 PM

Actually, Sam told you to put the jumpers back in three hours ago but I'll gladly accept the thanks in his place. Glad you got it working again.
"Everyday room": Panasonic 58" Plasma, Dish HD DVR, Pioneer Elite vsx-23, BDP-23 BR, dv58avi universal dvd player, Paradigm Studio 20 V1, CC-450, Dayton HSU-10 subwoofer.

"Movie/Music room": Toshiba 65" DLP, Dish HD receiver, Marantz 7005, CC-4003, BD-7006, Polk LSI25's-LSi7's-LSiC, 2 original Dayton 10" "Mighty-Mites" subwoofers. (subject to change without notice).
 
Also have  MB Quart Vera VS05 +.....too much to list. Help me.
 
 

 





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users