1. Guest,
    If you need help getting to know Xenforo, please see our guide here. If you have feedback or questions, please post those here.
    Dismiss Notice

Using Bose Acoustimass for non-Bose system??

Discussion in 'Speakers' started by casjr, Aug 24, 2010.

  1. casjr

    casjr Member

    Joined:
    May 22, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Would a Bose Acoustimass Powered Subwoofer be compatible with my Sony-based HTsystem, or is it proprietary to the Bose Acoustimass system ?
     
  2. David Willow

    David Willow Babbling Idiot
    Supporter

    Joined:
    Jan 23, 2004
    Messages:
    2,245
    Likes Received:
    127
    Location:
    Mechanicsburg, PA
    Real Name:
    Dave
    Hi Carl,

     

    BO$E does not make a subwoofer. What you have is called (by them) a 'bass module'. It is designed to fill in the holes you get from the tiny cube speakers (and it does a poor job, btw).
     

    Yes, you can use it as long as you use the cubes as well (and plug it into the proper connections on the Sony). You must plug everything into the bass module or you risk damage to the speakers (plus it will sound even worse). If your goal is to add a subwoofer (using the sub pre-out), then no, it will not work.
     
  3. CB750

    CB750 Well-Known Member

    Joined:
    Nov 20, 2008
    Messages:
    1,035
    Likes Received:
    0
    Carl,

     

    David is right you can use the Bose bass module with the rest of your Bose cubes with your Sony receiver as long as your system is the stand alone system that Bose sells as an Bose Acoustimass System. Those speakers are meant to be used as a system, although not a very good one because their are electronics and equalization built into that Bass module.

     

    However if your Bass module and cubes are part of what Bose sells as the Lifestyle system using a Bose receiver then you are out of luck. As that system uses propitiatory wiring to connect the Bass module to the Bose receiver that your Sony does not have.
     
  4. casjr

    casjr Member

    Joined:
    May 22, 2010
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Thank you Dave. You saved me a lot of $$$ and grief! Does the same thing apply to, say, a Klipsch ProMedia 2.1 Powered Subwoofer (since it is also part of a 2.1 system, or would THAT one work with my 5.1 sysrtem?

     
     
     
  5. David Willow

    David Willow Babbling Idiot
    Supporter

    Joined:
    Jan 23, 2004
    Messages:
    2,245
    Likes Received:
    127
    Location:
    Mechanicsburg, PA
    Real Name:
    Dave
    I'm not 100% positive, but he Klipsch may work as a sub. It would hardly be worth it. You would need an adapter to make it work and the size and power would really limit the output.
     

    IMO, don't bother. Sell both on E-Bay and buy a real sub.
     
  6. noblepuker

    noblepuker New Member

    Joined:
    Jul 13, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    The bose base unit isn't powered...even with good power it's utterly lame when compared to a powered sub.The bose system sounds great !...but it doesn't rock.(for this reason my acoustimas system has sat and collected dust for years).
     

Share This Page