Stargate SG-1: Season One Slim Set

Discussion in 'TV on DVD and Blu-ray' started by RogerH, Apr 30, 2007.

  1. RogerH

    RogerH Supporting Actor

    Joined:
    Oct 28, 2004
    Messages:
    877
    Likes Received:
    0
    Maybe I'm missing something but on the box it says its the audio is in 5.1 however when I start it its only Dolby 2.0.

    Are my discs messed up or is it a simple misprint on the box? I thought this series was released with 5.1 sound?
     
  2. nicholas_g

    nicholas_g Stunt Coordinator

    Joined:
    Jan 22, 2003
    Messages:
    81
    Likes Received:
    0
    The first season just has DD 2.0. It has DD 5.1 from season 2.
     
  3. RogerH

    RogerH Supporting Actor

    Joined:
    Oct 28, 2004
    Messages:
    877
    Likes Received:
    0
    Thanks I figured as much. Too bad its not 5.1 as well.
     
  4. Cavan.B

    Cavan.B Stunt Coordinator

    Joined:
    Aug 4, 2002
    Messages:
    109
    Likes Received:
    0
    But it still sounds pretty good, right? I actually thought Season 1 sounded better than S2, despite the 5.1 mix. It simply sounded more full and enveloping in Pro-Logic, while the 5.1 seemed a little erratic.
     
  5. RogerH

    RogerH Supporting Actor

    Joined:
    Oct 28, 2004
    Messages:
    877
    Likes Received:
    0
    Yeah it does sound good. Today I watched the first 3 episodes and I was very impressed with the 2.0 mix.
     
  6. Joseph Bolus

    Joseph Bolus Cinematographer

    Joined:
    Feb 4, 1999
    Messages:
    2,396
    Likes Received:
    133
    My only problem with the Season 1 set is with the light grain; but that was due to the first season being filmed in 16mm.

    From about Season 3 on (when they switched to 35mm) the eps look and sound *glorious* on DVD!
     
  7. Cavan.B

    Cavan.B Stunt Coordinator

    Joined:
    Aug 4, 2002
    Messages:
    109
    Likes Received:
    0

    I think they shot in 16mm until Season 4, where they went completely to 35mm (mentioned in one of the commentaries). They only used the 35mm before for FX shots. I agree, though, that S1 has more grain than S2 or S3. It's still there in those seasons if you look for it; mainly in solid colors and skies (see cryo tank in "Into the Fire", for example).
     
  8. Arild

    Arild Supporting Actor

    Joined:
    Mar 15, 2003
    Messages:
    734
    Likes Received:
    0
    The first three seasons were shot on 16mm, with the season 3 finale being the first episode shot on 35mm. Seasons 4 - 7 were 35mm, seasons 8 - 10 (as well as "Entity" from season 4) were HD.
     
  9. Roger_R

    Roger_R Second Unit

    Joined:
    Nov 6, 2003
    Messages:
    372
    Likes Received:
    1
    How were the earlier seasons post-produced? On tape in NTSC resolution? Just wondering if a HD release of the earlier seasons would be possible.
     
  10. Cavan.B

    Cavan.B Stunt Coordinator

    Joined:
    Aug 4, 2002
    Messages:
    109
    Likes Received:
    0
    I'm pretty sure they did telecine HD transfers. So a HD release would be no problem; they scanned in the film and did post-production in HD (from what I've heard).
     
  11. RogerH

    RogerH Supporting Actor

    Joined:
    Oct 28, 2004
    Messages:
    877
    Likes Received:
    0
    Well I just finished Season 4 I have to get Season 5 tomorrow. So all the episodes from now on are ones I haven't seen before.
     

Share This Page