New vid card but some games dont work!!???

Discussion in 'Computers' started by Gerald LaFrance, May 3, 2003.

  1. Gerald LaFrance

    Gerald LaFrance Supporting Actor

    Joined:
    May 28, 2002
    Messages:
    510
    Likes Received:
    0
    Location:
    Earth
    Real Name:
    Gerald LaFrance
    Hi I just recently bought a Gainward G4 4800 TI AGP 8x, I installed per instructions got it working then I loaded up 2 games QuakeI and Falcon 4 SP3 and the game would load then freeze having to reboot.

    I had Directx 9 installed with the card and I reinstalled the old card. I was wondering if directx was the reason for the games not working, cause I went back to directx 8.1 and was wondering should I reinstall the card and try it again??

    sys specs: Win Me; P4 2.4ghz; Via P4PB 400Mobo 512ram PC2700 DDR
    THNX[​IMG]
     
  2. Matt DeVillier

    Matt DeVillier Supporting Actor

    Joined:
    Sep 3, 1999
    Messages:
    781
    Likes Received:
    0
    get the latest nvidia drivers if you don't have them already. Quake doesn't even use DirectX for video (OpenGL for video, DX for sound), so it's highly doubtful that is the problem. Also make sure fastwrites is off in your bios, as most modern video cards perform better and more stably without it on.
     
  3. Camp

    Camp Cinematographer

    Joined:
    Dec 3, 1999
    Messages:
    2,303
    Likes Received:
    0
    What was the old card? Generally, it's a good idea to totally remove all the old drivers prior to installing the new card.
     
  4. Gerald LaFrance

    Gerald LaFrance Supporting Actor

    Joined:
    May 28, 2002
    Messages:
    510
    Likes Received:
    0
    Location:
    Earth
    Real Name:
    Gerald LaFrance
    The old card was a Xtasy Geforce 4 mx420. I did delete the old drivers and used the new drivers supplied on the disk of the new vid card. I was able to play Total Air War and EF 2000v2.0 they ran fine just doesnt make sence why the other games didnt work!!??[​IMG]
     
  5. Joel Mack

    Joel Mack Cinematographer

    Joined:
    Jun 29, 1999
    Messages:
    2,321
    Likes Received:
    0
     
  6. Gerald LaFrance

    Gerald LaFrance Supporting Actor

    Joined:
    May 28, 2002
    Messages:
    510
    Likes Received:
    0
    Location:
    Earth
    Real Name:
    Gerald LaFrance
    they were the drivers that came with the card on the disk. I even tried earlier versions I thought it was directx 9 weird!![​IMG]
     
  7. Zac_p

    Zac_p Auditioning

    Joined:
    Apr 25, 2003
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    the questien is why did you buy a GEFORCE instead the new standard ATI RADEON????????????
     
  8. Joel Mack

    Joel Mack Cinematographer

    Joined:
    Jun 29, 1999
    Messages:
    2,321
    Likes Received:
    0
     
  9. Gerald LaFrance

    Gerald LaFrance Supporting Actor

    Joined:
    May 28, 2002
    Messages:
    510
    Likes Received:
    0
    Location:
    Earth
    Real Name:
    Gerald LaFrance
    I bought the Nvidia to work with my 3-D glasses ATI dont support the glasses.

    the drivers on the disk were the newest ones out 43.45. I was hoping that it was directx i guess ill have to try it again to see if it works with directx 8.1!! [​IMG]
     
  10. Clinton McClure

    Clinton McClure Casual Enthusiast
    Supporter

    Joined:
    Jun 28, 1999
    Messages:
    4,027
    Likes Received:
    272
    Location:
    Central Arkansas
    Real Name:
    Clint
    Whatever happened to Matrox and Diamond Viper cards? I don't see them anymore.
     
  11. Matt DeVillier

    Matt DeVillier Supporting Actor

    Joined:
    Sep 3, 1999
    Messages:
    781
    Likes Received:
    0
    don't try to uninstall DX9, you'll end up having to reinstall the OS. And it's most likely not the problem (really!). Did you check out the fastwrites option yet?

    Joel: I'd wager that ATI's current catalyst drivers are just as compatible as nvidia's detanators.
     
  12. Gerald LaFrance

    Gerald LaFrance Supporting Actor

    Joined:
    May 28, 2002
    Messages:
    510
    Likes Received:
    0
    Location:
    Earth
    Real Name:
    Gerald LaFrance
    Matt I went into BIOS didnt see anything like fastwrites option!! PERHAPS its under something similar or not??
    I just tried to reinstall the card same thing doesnt run a few games, I believe it might be a windows compatibility issue im runnin win Me perhaps I should go with win XP??!![​IMG]
     
  13. Joel Mack

    Joel Mack Cinematographer

    Joined:
    Jun 29, 1999
    Messages:
    2,321
    Likes Received:
    0
     
  14. Matt DeVillier

    Matt DeVillier Supporting Actor

    Joined:
    Sep 3, 1999
    Messages:
    781
    Likes Received:
    0
    WinME - that could definitely be part of the problem. That OS should never have been released.
     
  15. JeremyFr

    JeremyFr Supporting Actor

    Joined:
    Jan 28, 2003
    Messages:
    794
    Likes Received:
    0
    I agree Matt Win Me has got to be one of the most unstable OS's they ever put out next to B.O.B. hehe how many remember that sheraid. at any rate I would highly recommend upgrading to XP Pro you will unlock alot of what your machine has and Win Me is uncapable of utilizing. Win Me was developed years before the P4 was even a concept let alone SD RAM etc and most definately not made to support AGP 8x. Upgrade OS!!!! hehe
     
  16. Gerald LaFrance

    Gerald LaFrance Supporting Actor

    Joined:
    May 28, 2002
    Messages:
    510
    Likes Received:
    0
    Location:
    Earth
    Real Name:
    Gerald LaFrance
    OK when I upgrade to Win XP Pro i checked they have the full version will I have to a clean install or just install over win ME??[​IMG]
     
  17. JeremyFr

    JeremyFr Supporting Actor

    Joined:
    Jan 28, 2003
    Messages:
    794
    Likes Received:
    0
    I would clean install but it should install over ME as well.
     
  18. MikeAlletto

    MikeAlletto Cinematographer

    Joined:
    Mar 11, 2000
    Messages:
    2,371
    Likes Received:
    0
    You are also trying to play some pretty old games. Are they completely updated to the latest version?
     
  19. Gerald LaFrance

    Gerald LaFrance Supporting Actor

    Joined:
    May 28, 2002
    Messages:
    510
    Likes Received:
    0
    Location:
    Earth
    Real Name:
    Gerald LaFrance
    mike yes there updated to the latest and Falcon4 is updated with Super Pack 3!! Where can I get Win XP Pro?? I checked Googlegear but I have to buy hardware with the purchase of XP !! I also checked Best Buy but they want 200 bucks!!
     
  20. Gerald LaFrance

    Gerald LaFrance Supporting Actor

    Joined:
    May 28, 2002
    Messages:
    510
    Likes Received:
    0
    Location:
    Earth
    Real Name:
    Gerald LaFrance
    I read that Win XP Pro can do a dual boot. Can I do a dual boot with win Me and Win XP Pro??[​IMG]
     

Share This Page