Is HDMI upgradable? on plasmas?

Discussion in 'Displays' started by Daniel P, Sep 24, 2006.

  1. Daniel P

    Daniel P Stunt Coordinator

    Joined:
    Mar 1, 2002
    Messages:
    217
    Likes Received:
    0
    The reason I ask is, I want to buy a Panasonic 50" plasma, and a ps3, but I hear the ps3 will have HDMI 1.3, and the Panny 50" has only HDMI 1.1.
     
  2. dany

    dany Supporting Actor

    Joined:
    Jan 4, 2005
    Messages:
    694
    Likes Received:
    0
    I dont belive HDMI is upgradable.
     
  3. ChrisWiggles

    ChrisWiggles Producer

    Joined:
    Aug 19, 2002
    Messages:
    4,791
    Likes Received:
    1
    Unlikely, but it shouldn't be a problem or really anything you'd be too concerned about in the near-term.
     
  4. Darren_N

    Darren_N Stunt Coordinator

    Joined:
    Sep 21, 2000
    Messages:
    87
    Likes Received:
    0
    So do we know what kinds of features those of us who have TV's with 1.1 will be missing out on once 1.3 (and beyond) becomes the norm?

    Thanks.

    Darren
     
  5. ChrisWiggles

    ChrisWiggles Producer

    Joined:
    Aug 19, 2002
    Messages:
    4,791
    Likes Received:
    1
    you miss out on basically nothing. There is some added bit-depth capability which could be taken advantage of more in the future, which is nice. But you can already do 10 and 12-bit with current HDMI if you're sending YCbCr. IF you're using RGB, then you are stuck with the 8-bit bottleneck (same as DVI) which can sometimes be a problem if you're doing processing and such in the source or earlier in the chain.
     
  6. Mort Corey

    Mort Corey Supporting Actor

    Joined:
    Nov 21, 2003
    Messages:
    981
    Likes Received:
    0
    If you intend to purchase one of the "industrial" versions of this display then a blade with HDMI upgrades will probably become available at some time. On the consumer unit I think you'd be stuck.

    Mort
     
  7. dany

    dany Supporting Actor

    Joined:
    Jan 4, 2005
    Messages:
    694
    Likes Received:
    0
    I think HDMI has said no plans for any upgrades but i guess that could change someday.
     
  8. Darren_N

    Darren_N Stunt Coordinator

    Joined:
    Sep 21, 2000
    Messages:
    87
    Likes Received:
    0
    Chris,

    Thanks for the reply. When you say 10 and 12 bit with current HDMI, you mean per color, right? So 30 and 36 bit total for red, green, and blue?

    I think I've read that HDMI 1.3 will support 30, 36, and 48 bit.

    Darren
     
  9. ChrisWiggles

    ChrisWiggles Producer

    Joined:
    Aug 19, 2002
    Messages:
    4,791
    Likes Received:
    1

    Yes.
     
  10. orestes

    orestes Second Unit

    Joined:
    Jun 12, 1999
    Messages:
    280
    Likes Received:
    0
    Please, educate me here. So if I get a PS3 which will have support for HDMI 1.3, but my TV set only supports HDMI 1.1 and so does my AV Receiver, could I still connect the PS3 (HDMI 1.3) directly to my AV Receiver without seeing any problems whatsoever? In other words, does HDMI 1.3 have backward compatibility with 1.1?

    Thanks,
    orestes
     

Share This Page