Help with hooking up soundbar to LG HDTV (only option is Optical out)

Discussion in 'Beginners, General Questions' started by skipriot, Jun 6, 2013.

  1. skipriot

    skipriot Auditioning

    Joined:
    Jun 6, 2013
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Real Name:
    Skip
    My tv only has an optical out for a choice of audio out. I bought a OREI digital to analog convertor to hook up a powered speaker. I found out it does not work with digital "over the air" signals. That is my only source for tv. Please help. p.s. the convertor went from optical in to RCA out which i then used a 3.5mm audio jack into the speaker. The sound coming out of the speakers was awful digital scrambling white noise.
     
  2. schan1269

    schan1269 HTF Expert
    HW Reviewer

    Joined:
    Jul 4, 2012
    Messages:
    17,112
    Likes Received:
    899
    Location:
    Chicago-ish/NW Indiana
    Real Name:
    Sam
    Turn off DD.
     
  3. skipriot

    skipriot Auditioning

    Joined:
    Jun 6, 2013
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Real Name:
    Skip
    What is DD? Sorry i am a newbie.
     
  4. schan1269

    schan1269 HTF Expert
    HW Reviewer

    Joined:
    Jul 4, 2012
    Messages:
    17,112
    Likes Received:
    899
    Location:
    Chicago-ish/NW Indiana
    Real Name:
    Sam
    Dolby digital.Your soundbar only processes pcm2.0.
     
  5. skipriot

    skipriot Auditioning

    Joined:
    Jun 6, 2013
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Real Name:
    Skip
    Just checked, i have no way of turning off DD through my audio menu......only can change settings to "Cinema", "Sport", "Game", etc........Does this mean i'm out of luck?
     
  6. schan1269

    schan1269 HTF Expert
    HW Reviewer

    Joined:
    Jul 4, 2012
    Messages:
    17,112
    Likes Received:
    899
    Location:
    Chicago-ish/NW Indiana
    Real Name:
    Sam
    I have never seen a TV with an ATSC tuner that doesn't give you the option of PCM/DD.
     
  7. schan1269

    schan1269 HTF Expert
    HW Reviewer

    Joined:
    Jul 4, 2012
    Messages:
    17,112
    Likes Received:
    899
    Location:
    Chicago-ish/NW Indiana
    Real Name:
    Sam
    What is the model number? I'll go download the owners manual so I can read it to tell you how to do this in your TV.
     
  8. skipriot

    skipriot Auditioning

    Joined:
    Jun 6, 2013
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Real Name:
    Skip
    LG 42LH30
    Thanks.
     
  9. schan1269

    schan1269 HTF Expert
    HW Reviewer

    Joined:
    Jul 4, 2012
    Messages:
    17,112
    Likes Received:
    899
    Location:
    Chicago-ish/NW Indiana
    Real Name:
    Sam
    The only option I see even remotely close to "turning off DD" is the setting for "SRS TRUSURROUND XT" (page 83)...

    Make sure that is off. Otherwise the only place the TV even mentions DD is "features" (page 8).
     
  10. schan1269

    schan1269 HTF Expert
    HW Reviewer

    Joined:
    Jul 4, 2012
    Messages:
    17,112
    Likes Received:
    899
    Location:
    Chicago-ish/NW Indiana
    Real Name:
    Sam
    On page 40 it finally does mention 5.1 DD(actually it doesn't mention DD at all, it just says "5.1 channel speakers"...which is DD). However...it makes no mention on how to set the TV as PCM-downmix...

    Page 59 it shows the icon for when it is receiving DD. Again, doesn't mention how to ignore DD for PCM downmix(PCM downmix means 2.0)
     
  11. mccambley

    mccambley Supporting Actor

    Joined:
    Jun 10, 2008
    Messages:
    635
    Likes Received:
    2
    Real Name:
    Casey
    Is it possible the problem is with the sound bar or the digital converter. What sound bar are you using that does not have a digital input.
     
  12. Brendan Rothemund

    Brendan Rothemund Auditioning

    Joined:
    Jun 21, 2013
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Real Name:
    Brendan
    Click your menu button on the LG remote, go to audio section, right down the very bottom of the new menu is a section called "digital audio out" click this and change it from 'auto' to 'PCM' I have the same TV and accidentally set mine to PCM which took away Dolby Digital. Hope this helps.
     

Share This Page