Digital Cable Box

Discussion in 'Beginners, General Questions' started by Dan Mertz, Nov 26, 2003.

  1. Dan Mertz

    Dan Mertz Stunt Coordinator

    Joined:
    Nov 14, 2003
    Messages:
    97
    Likes Received:
    0
    I want to hook up my digital cable to my receiver. My digital cable box does not appear to have any digital (optical or coaxial) connections. Should it?

    It also does not have an S-Video or a Component video connection. It only has a left (white) and right (red) connection. Do I just have an outdated digital cable box?
     
  2. Rick_Brown

    Rick_Brown Second Unit

    Joined:
    Oct 25, 2001
    Messages:
    449
    Likes Received:
    0
    Yes...very outdated.
     
  3. Wayne A. Pflughaupt

    Joined:
    Aug 5, 1999
    Messages:
    6,041
    Likes Received:
    17
    Location:
    Katy, TX
    Real Name:
    Wayne
    Maybe, maybe not. It could be that your cable provider doesn’t offer any programming in Dolby Digital. If that’s the case a latest-and-greatest cable box still won’t get you anything worthwhile.

    What a lot of people assume is that digital cable is about getting 5.1 programming. It isn’t. Digital cable is a delivery medium that allows the cable company to squeeze in more channels or other options (like music channels). The higher channels (which are typically the ones delivered digitally) may indeed have a digital 2.0 signal that can take advantage of a coaxial or optical output. However, what you get is the same overly-compressed and highly-processed audio that the analog channels have, so don’t expect to see a dramatic difference between the two.

    Some cable providers do have 5.1 programming with the premium movie or HD channels, but even then not all of the shows will be 5.1.

    Regards,
    Wayne A. Pflughaupt
     
  4. Felipe S

    Felipe S Stunt Coordinator

    Joined:
    Jul 17, 2002
    Messages:
    155
    Likes Received:
    0
    It'd be like having a DVD player with just RCA audio connectors and composite video. I'd say buy (or rent) a newer one.

    [edit] also what Wayne said [​IMG]
     
  5. DaveBeblo

    DaveBeblo Auditioning

    Joined:
    Oct 25, 2003
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    I use Comcast cable and went to their office to pick up my box.

    They handed me one with only analog outputs.

    I questioned the lady, she made me hang on for a few minutes while she went to the back.

    Came back with a box that had SVideo, Optical etc.

    My guess is that most folks won't say anything so they get the cheaper box.

    I would just call and ask or better yet go to their office.
     
  6. Dan Mertz

    Dan Mertz Stunt Coordinator

    Joined:
    Nov 14, 2003
    Messages:
    97
    Likes Received:
    0
    Great, I use Comcast too. I'm going to call them today. Thanks.
     

Share This Page